Dobrá kniha?

07.12.2013 06:21

Písal som, prečo by som nekúpil, ako katolík, ani knihu ,,Kristovci", o ktorej písali na kontroverznom Postoyi, ani novú Bezákovu knihu. Tak čo teda by som odporučil? No, skôr sa pozrite po starších dielach, z minulosti, ešte nepoznačených liberalizmom, ekumenizmom, subjektivizmom, mravným relativizmom, a ,,halikovskou" pseudoteológiou. Je škoda, že aj ak dnes vychádzajú, tak sú poznačené, minimálne graficky touto našou novou dobou. A tak možno skúste pohľadať kvalitnú literatúru z predkoncilového obdobia, po starých rodičoch napríklad.

Ale predsa len. Vychádza i krásne a hodnotné dielo, vďaka Pánu Bohu. Ide o ,,Výklad najdrahšej obety sv. omše od ctihodného Martina z Kochenu". Ide o prepis vydania z roku 1931 v českom jazyku, od autora z 18. storočia.

Kniha má 350 čiernobielych strán, a krásnu, farebnú obálku.  Nové vydanie diela prezrádza narastajúci záujem o pôvodnú katolícku liturgiu, ,,tridentskú" liturgiu našich ctihodných predkov a jej ducha.

Súčasne vychádza i Katolícky kalendár. A nejde o hocijaký. Bude obsahovať tradičné sviatky podľa predreformného  (alebo skôr predreformačného) rímskeho misála z roku 1962! Čiže z obdobia pred liturgickou deformou. Kalendár obsahuje mnoho zaujímavých prvkov, napr. pôstne dni budú vyznačené podľa tradičnej predkoncilovej praxe. Symbol ryby bude znamenať pôst od mäsa, symbol prázdneho taniera bude znamenať pôst ujmy.

Mimochodom, tohtoročné vydanie bude zamerané na Syllabus, ktorý obsahoval hlavné bludy modernej doby, od ktorého vydania bl. Piom IX. uplynie na budúci rok 150 rokov.

Na stránkach krasaliturgie.cz sú uvedené miesta i u nás, kde diela možno zakúpiť.

A tu sa dostávame k tomu, prečo sa o týchto dielach nedočítame ani na ,,katolíckom" Postoyi, ani na ,,konzervatívnom" .týždni. Neviem. Možno preto, že  sa tu jedná o autentický katolicizmus. Syllabus je obžalobou názorov, ktoré tieto ,,konzervatívne" média ponúkajú čitateľom? Tradičná liturgia, svojou zbožnosťou a starobylosťou je obžalobou ich moderného (modernistického?)  nazerania na svet okolo a ich kolotoča modernizačných reforiem (deforiem?)? Tak, či onak, mám pocit, že tieto diela nesedia do obrazu nového sveta, ktorý si Postoyaci a .týždňaci budujú....