Pomiatol sa ,,poskok" pápeža Bergoglia? I.

11.12.2013 16:57

Pápež Bergoglio a jeho suita podľa názorov mnohých katolíkov už dlho predvádzajú absolútnu nesúdnosť a škandály, ktoré nemajú obdoby od čias Borgia (vlastne ani sám Borgio by si nedovolil to, čo Bergoglio). Neznalosť učenia Cirkvi u nich pohoršuje veriaci ľud. Aktuálne je na svete ďaší mega-škandál.

Nový pápež, to Božie dopustenie z Argentíny,vytvoril osemčlennú skupinu, ktorá má ,,reformovať Cirkev". Čo to je zač?

Kontroverzný Postoy priniesol rozhovor s jedným členom tejto skupiny, a jeho názory, ktoré vydesia každého katolíka. Postoy poďla mňa spôsobil katolicizmu na Slovensku viac škôd za pár rokov, než komunisti za celé desaťročia prenásledovania. Aj tento článok neobsahoval (aspoň som si nevšimol) žiadne odsúdenie tohto kardinála a pápeža a údajných heréz hlásaných týmto kardinálom.

Kardinál hlása zničenie Cirkvi ako ju poznáme a doktrín a objektívnej pravdy, a popretie posvätnej  tradície.

Poprvé oslavuje dvojznačný a kontroverzný pastroálny (a nie dogmatický) II. vatikánsky koncil, ktorého plodmi sú herézy a odpad od viery miliónov. Koncilové reformy spôsobili Cirkvi nesmierne škody. Podľa kardinála a pápeža bolo tých škôd ešte málo a treba to dotiahnuť ďalšou liberalizáciou, protestantizáciou a demokratizáciou Cirkvi.

Podľa kardinála koncil uznal, že veci sa zmenili. ževraj Cirkev nie je hierarchia, ale Boží ľud. Cirkev vždy verila, že je hierarchickou, Božím ľudom sa myslela v tom zmysle, že je nastupcom židovského národa, teda vyvoleným Božím ľudom, hierarchicky usporiadaným. Kardinálove reči, kde toto stavia do protirečenia sú odsúdeniahodné.

Podľa kardinála je úloha Ježiša predefinovaná na trpiaceho Služobníka namiesto Pantokrata (Pána a vládcu všetkého). Opäť protikatolícky nezmysel, ktorý stavia Krista Pantokrata do protikladu k trpiacemu Kristovi. To je ale hlúposť, Cirkev nikdy netvrdila, že sa toto vylučuje, a aj samo Písmo vždy Krista označovalo za absolútneho vládcu, tak tomu verili i naši predkovia. Kardinál hlása inú ,,vieru", nie vieru našich predkov, ktorú sme prijali, a ktorú vyznávali apoštoli, a naši svätci.

A kardinál stupňuje. Vraj vrámci ľudu niet dvojitej klasifikácie na laikov a klérus. To je škandál! Je to popretie sviatostného kňazstva, ako u Luthera! Kardinál spolu s Lutherom tvrdí, že zmena v pojme kňazstva je zásadná.

Kardinál tiež tvrdí, že mnohé tradície nás vedú k sebauväzneniu. Čo myslí? Že máme odhodiť našu tradíciu, a prijať protestantské učenie ,,Solo scriptura?" Má to ale háčik. Cirkev ho v minulosti odsúdila ako heretické. Mýlila sa a s ňou i Boh? Boh je omylný?

A v čom nám brania tradície? V tom, že nás chránia pred pokriveným výkladom evanjelia? Mal by to povedať na rovinu.

Kardinál tvrdí, že v Cirkvi niet nerovnosti. A pritom manipuluje Písmom, ako kacír. No, Cirkev vždy verila, že Cirkev bola ustanovená ako hierarchická, čiže nerovnosť jej dal Boh. Kardinál tvrdí, že cirkevný výklad bol 2000 rokov mylný. Až on nám konečne ozrejmil pravdu... Ide z neho pýcha, rovnako ako z Bergoglia. Tí dvaja sú plní pýchy, chýba im pokora a úcta k minulým generáciam a k učeniu Cirkvi.

Vraj Cirkev je viac ako demokracia, tvrdí. Je snáď prvý apríl? Cirkev je monarchia a hierarchia, nie demokracia, tak ju ustanovil Boh.

Kardinál sa podľa mňa buď zbláznil, alebo vôbec nič nevie o katolíckom náboženstve, alebo je kacír. To ukazuje i na Bergoglia, čo je zač tá pohroma z Argentíny, ktorá tohto kardinála menovala. Myslím, že títo  dvaja predvádzajú deštrukciu Kristovej Cirkvi v rozsahu, ktorý by sme si donedávna nevedeli ani predstaviť. Bergoglio je trest za naše hriechy a to, že sme posledné desaťročia mlčali pri rôznych pochybných ,,reformách" Cirkvi, a tým ju zrádzali.