Sviatok sv. Mikuláša- sviatok pravovernosti

07.12.2013 12:55

Dnes prežívame prestavbu a falšovanie katolíckej viery, na ktorom sa zúčastňujú mnohé ,,konzervatívne" projekty.  Sv. Františkom obhajujú jednoduchosť v liturgii, ba i neúctu k pápežskému úradu zo strany Bergoglia. Čo už na tom, že reálny sv. František odsudzoval jednoduchosť v liturgii a napomínal kňazov, aby v liturgii  používali to najdrahocennejšie, hodné Boha. Odsudzoval herézy hlásajúce takúto chudobu (či skôr lakomstvo), na úkor úcty k Bohu. A skromnosť pápeža Bergoglia na úkor pápežského úradu by sv. Františka asi pobúrila.

Aj sv. Mikuláš bol upravený. Niektoré veci nemôžu sa dostať na verejnosť, aby neukázali iného svätca, takého, ktorý sa nehodí do pokoncilovej Cirkvi. Niektorých svätcov po II. ,,zrušili" (niekedy si o tom povieme viac, ktorých a prečo), niektorých, ktorých zrušiť nemohli aspoň falšujú, či zamlžujú.

Tak si povedzme jeden ,,nepopulárny" príbeh o sv. Mikulášovi. Na koncile vystupoval kacír Árius, hlásajúci herézy popierajúce Božstvo Kristovo. Sv. Mikuláš sa vraj tak rozvášnil, že  udrel tohto kacíra do tváre. Za to sv. Mikuláša tam prítomní biskupi zosadili z funkcie, avšak nato uvideli stáť po jeho pravej strane Krista s evanjeliom, a po ľavej strane Pannu Máriu. A tak mu, vystrašení, vrátili jeho funkciu naspäť.

Možno nepresný príbeh, ale jedno je isté. Sv. Mikuláš bol neústupný a nekompromisný obranca pravovernosti.

Pozrime na dnešných biskupov, ako sú napríklad tolerantní k liberálnym pseudokatolíkom. Koľko prominentných liberálnych pseudokatolíkov bolo z Cirkvi exkomunikovaných za posledný rok?? Čoho sa bojíme? Nenávisti médii? Nemali by sme sa báť len Boha? Bojíme sa možného prenásledovania, ako odpovede na exkomunikácie? Sv. Mikuláš a predchádzajúce generácie biskupov sa nebáli, lebo verili, že martýri budú odmenení v nebi.

Čoby na sv. Mikuláša povedali dnešní postoyáci, či .týždňaci?  Že neni tak správne  pohodový? Otvorený? Že snáď by si mal zobrať príklad z Bezáka, či Srholca?

Slovami Krista:

,,Beda vám, zákonníci a farizeji, že staviate hroby prorokov a spravodlivých a vravíte: Keby sme žili za dní našich otcov, neboli by sme im spoluúčastní na krvi prorokov. A tak sami si vydávate svedectvo, že ste synovia tých, čo povraždili prorokov. Naplnte aj vy mieru svojich otcov. Hadi! Plemä vreteníc, ako by ste utiekli odsúdeniu do pekla?"

Áno, ctíme si sv. Mikuláša, ale jeho horlivosť za vieru a jej čistotu, za pravovernosť nám je cudzia. Keby dnes prišiel tu, tak by možno mnohí moderní ,,katolíci" boli prví, čo by na neho útočili. Pre jeho údajnú dogmatickosť. Netolerantnosť.

Pripomínajme si tohto veľkého svätca a vážme si ho, a to, čo pre Boha a Jeho svätú Cirkev vykonal počas celého života. Sviatok sv. Mikuláša je veĺký sviatok, aj sviatok pravovernosti.  Aktuálny hlavne dnes.

Sv. Mikuláš, oroduj za nás v západe voči liberálnemu pseudokatolicizmu.